Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

20 d’octubre del 2022

Mitja vida VI-DA 22/9/2022

El vi forma part de la cultura, la tradició i el paisatge de Catalunya des de fa més de 2.300 anys. Catalunya té dotze Denominacions d’Origen amb una rica diversitat de vins i escumosos. Actualment el vins de Catalunya tenen el reconeixement i la valoració dels grans especialistes i crítics.

Estem parlant de 800 cellers embotelladors, 50.000ha (30% ecològiques), 8.500 viticultors i 4.800 persones que treballen directament en la indústria d’elaboració i de què s’exporten 204 milions d’ampolles de vi i cava a 140 països del món. Són xifres aproximades.

I tot i amb això, el llast, la rèmora secular. Els pagesos, el primer esglaó de la cadena, continuen -com sempre- abandonats a la seva sort -o dissort-. Venent el raïm a preus escandalosament baixos, sempre pendents del temps, amb els costos dels productes pels núvols, sense el suport necessari de les administracions i amb un envelliment generacional més que preocupant. Lluny, molt lluny, de la realitat d’altres països com ara França.

La pagesia vol viure amb dignitat i bé que s’ho mereix. Ens hi va la vida a tots plegats.

I tot i amb això el vi és mitja VIda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada