Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

19 d’octubre del 2022

Estònia com a exemple 6/9/2022

Estònia és, de fa molt de temps. un estat real al núvol. Fa anys va implementar l’e-govern i s’ha convertit en un referent mundial. Té un sistema basat en la eficiència i la seguretat i que comparteix les dades per una autopista virtual que redueix la  burocràca a la mìnima expressió.

No va apostar per la tecnologia com a fi sinó com a via per aconseguir millorar la qualitat de vida de la població. L’accés a internet és considera un dret social per als 1,3 milions d'habitants del país i el 99% dels serveis es poden fer en línia en qualsevol moment de l’any. Només tres excepcions: casar-se, divorciar-se i comprar un immoble. 

Perquè tot això funcioni el govern va crear una plataforma tecnològica a la qual està connectat tothom. Tot el país gira al voltant d’X-Road.

Eficàcia total: la feina només es fa una vegada. Un cop facilitada una dada a l’administració ja no ens la tornaran a demanar mai més!

La gestió de la burocracia es fa a partir d’una identitat i una signatura digital associades amb un xip al carnet d’identitat. La confiança en el sistema és absoluta. Cada any el país estalvia 1.407 anys de feina gràcies a les facilitats per fer qualsevol tràmit. Des del 2005 és pioner mundial en eleccions digitals i s’ha convertit en referent tecnològic per als governs.

És un miracle el que han estat capaços de fer amb una població tan petita. Han demostrat com es pot crear una nacio abandonant les herències del passat. La generació jove va agafar les regnes del passat i els més grans es van apartar: ho trobo admirable! 

Quina enveja tot plegat! Nosaltres no tenim estat real ni al núvol ni a peu pla, ni república, ni som exemple de gairebé res, ni la generació jove té l’oportunitat de posar-se al capdavant del seu present i futur. Però el tema generacional serà el tema de demà, paraula de boomer!


Més informació: 

https://emprenem.ara.cat/empreses/estonia-miracle-dels-quatre-unicorns_1_2618345.html 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada