Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

26 de juny del 2024

Els angles morts de l’autisme

L'autisme és un trastorn generalitzat del desenvolupament caracteritzat per problemes amb la interacció social i la comunicació, per interessos limitats i conductes repetitives. És causat per una combinació de factors genètics i ambientals.
A casa el Martí està diagnosticat amb un trastorn de l’espectre autista (TEA). Jo dic que el seu sistema operatiu és ben diferent, tot i que ja sé allò de què tots som iguals i tots som diferents…
La clau de volta de tot plegat té molt a veure amb la teoria de la ment o habilitats de lectura mental, una habilitat de l’ésser humà que permet inferir els estats mentals de les altres persones (creences, desitjos, intencions, emocions) i, en base a ells, comprendre i anticipar els seus comportaments.
El dèficit en teoria de la ment que presenten les persones amb TEA explica les seves dificultats en l’àrea social i especialment la seva limitació per a comprendre, interpretar, predir i potser explicar la conducta dels altres. Per això la capacitat d’aquestes persones per adaptar-se als diferents entorns socials es veu molt afectada.
Aquest matí i fins diumenge el Martí participa en unes colònies de l’associació Autisme amb futur a sant Andreu de Llavaneres. Amb moltes ganes, val a dir. Tota una immersió grupal amb una vintena més de joves i un grapat de monitores.
A l’autocar que els ha recollir ara fa una estona he vist una enganxina que m’ha fet pensar. Deia textualment “Attention. Angles morts”.
L’autisme té els seus angles morls, com la conducció, la política, la vida en parella… i la vida en general. Del que es tracta és de minimitzar-los, de reduir-los a la seva mínima expressió, d’esquivar-los sempre que sigui possible.
La dissonància cognitiva, la manca absoluta d’empatia i de comprensió envers els altres que no pensen com tu no és autisme, és una altra cosa. I això sí que no té cap mena de justificació, ni en política ni en cap altra esfera de la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú