Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

21 de juliol del 2024

Lluna plena (2)

Nit de lluna plena. Una colla d’amics reprenem el bon costum de fer una caminada nocturna i sopar al ras, caminada i sopar de pleniluni. El sopar a la intempèrie d’ahir, al costat de l’església parroquial de sant Pere Molanta.
Recordo la lectura de la novela juvenil Hem nedat a l'estany amb lluna plena, de Raimon Esplugafreda. I el disc La cara oculta de la lluna de Pink Floid. També la novel·la "1Q84", de Haruki Murakami, un viatge pel món de les dues llunes, amb els dos mons, 1984 i 1Q84..
Marià Manent també en parla, amb veu poètica naturalment,
Som tres: la lluna, jo
i l'ombra que em segueix.
Hi ha moltes més referències musicals a la lluna:
La lluna, la pruna, vestida de dol, son pare la crida i la mare no vol..
Mike Oldfield ft. Maggie Reilly - Moonlight Shadow https://youtu.be/e80qhyovOnA
Audrey Hepburn Moon River https://youtu.be/0BfUDyvdTSE?si=zJazwVXprBvSrOmM
Mecano. Hijo de la luna https://youtu.be/OwGG5fX7bxY?si=I-q2DbIWeDm57GsB    
El Toro y la luna (Ese Toro Enamorado de la Luna) La Luna y El Toro Enamorao, Copla Española https://youtu.be/j5sKEMffoC8?si=DmNUjh3J0UIdSOcY
És coneguda la influència e la lluna a l’hort https://www.lestol.cat/blog/la-lluna-i-lhort
Els torellencs tenen el sobrenom de “pescallunes”. Volien pescar la lluna a l'aigua amb un cove. Quan la tenien dins el cove i l,aixecaven la lluna s’esmunyia entre les escletxes de les sargues.
En la cultura grecoromana la lluna està representada per una deessa: Selene. Sens dubte, no és casualitat que estigui associada a la feminitat: la lluna és cíclica i el seu període té una durada de 28 dies, gairebé el mateix que el femení. De la lluna n'han dit que era misteriosa, traïdora, estranya, solitària, distant, cara-girada i sagnant.
La lluna plena també em fa pensar en la lluna, una exalumna meva que, acabada d’arribar de la Xina, es va passar més de mig any sense obrir boca fins que, de cop i volta, va començar a parlar correctament fins i tot amb frases subordinades. Quin ensurt!
Ens espia o ens il·lumina la lluna? Dubte etern i irresoluble.
Podem estar de bona o de mala lluna, a la lluna de València...
Ens captiva, ens atrau i ens condiciona, encara que no en siguem conscients, tot i que, atrafegats com anem, molts cops ni la veiem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú