Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

14 de maig del 2024

Va de gossos i cosins segons

Els animals de companyia hi han estat sempre. Al nostre costat. Però, majoritàriament, no hem fet sinó aprofitar-nos-en. Primer ens en menjàvem la carn i feiem servir-ne la pell per abrigar-nos, i els ossos i els tendons per fabricar eines. Després vam aprofitar la seva força per desplaçar-nos i llaurar els camps. Ara, a més, alguns ens fan companyia. N’hi ha que ens serveixen per experimentar amb medicaments. (Toni Pou. La poderosa ment animal. ARA 7/1/2024).
Gats i gossos són les mascotes més populars del món. La Unió Europea compta amb una colònia de 127 milions de gats de companyia i uns 100 milions de gossos. A casa nostra som més de gossos, encara que més de la meitat dels catalans no tenim cap animal de companyia.
A Espanya es calcula que hi ha 9 milions de gossos, 6 milions de gats, 7 milions d'ocells, 1,5 milions d’ocells i rèptils… una animalada!
Emilia Sanz, veterinària, pionera dels drets i dels deures dels gossos pigall ho té clar: "No passa res per estimar més el gos que un cosí segon que veus un cop l'any", diu aquesta dona valenta i pionera en moltes batalles. (ARA 28/4/2024)
Recorda que una de les grans batalles que va haver de lliurar quan va començar a treballar, ara fa 40 anys, va ser la de transmetre a la gent la importància de cuidar dels animals.
Va haver de fer molta pedagogia perquè els amos entenguessin la importància de les cures i la prevenció de malalties per tal d’allargar la vida dels animals i garantir-los un benestar més gran. Cuidar dels animals és per ella una devoció, i d’aquí el titular de l’entrevista.
De ben segur que els animals de companyia, els gossos majoritàriament, poden ser una gran ajuda, un més de la casa, fonamentals per a la salut mental. Sense caure però en l’excessiva humanització.
A casa no en tenim de gossos, només de tant en tant ens visita una gossa ben maca i educada, la Teula. Els nostres veïns sí que tenen un parell, caçadors, que tot el dia tomben per la terrassa. I en arribar les cinc de la tarda, puntuals com els anglesos a l’hora del té, comencen a udolar doncs saben del cert que és l’hora de menjar i de sortir a tombar pel camp. I “corren”, con els Gossos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú