Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

31 de gener del 2024

La pagesia en peu de guerra: "L'estat ens està matant"

Ho explica amb claredat la Laia Forès a l’ARA: La ira dels agricultors s'escampa per Europa.L'extrema dreta intenta capitalitzar el descontentament del sector de cara a les eleccions europees del juny.
A poc més de cinc mesos de les eleccions europees, la mobilització dels agricultors i ramaders europeus ha agafat volada i s'ha estès per gairebé tot Europa.
Tot i que les protestes a cada país tenen algunes motivacions diferents, totes tenen un punt en comú: el Pacte Verd (Green Deal) europeu. Un moviment que la ultradreta s'afanya a capitalitzar. Ara ja no defensen la sortida del seu país de la Unió Europea, però volen desintegrar el projecte europeu des de dins.
A França el sector intenta bloquejar París per exigir millores. I no és que la pagesia francesa visqui en pitjors condicions que la catalana, de ben segur. La francesa, alemana, la catalana… totes amb l’aigua al coll -és un dir, que d’aigua ben poca n’hi ha-. El que em temo és que la pagesia catalana encara està més envellida i té menys capacitat de mobilització, ja no som als anys 70 amb les revoltes de les tractorades a casa nostra.
“N’estem farts. No podem més amb les normes que tenim, que són més estrictes que mai. I amb el control excessiu control. Ens controlen fins i tot amb les imatges per satèl·lit”. "D'aquí no ens movem", adverteix un dels pagesos. Com 50 anys enrere… si no pitjor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada