Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

15 de setembre del 2024

Megaincendis

Tornen els incendis, que no megaincendis, al nostre país. Com cada any i cada cop pitjor
Emily Anthes (Com els megaincendis estan transformant el món. ARA 8/12/2023) constata com els enormes incendis forestals de la nostra era, el pirocè, no només perjudiquen els ecosistemes, sinó que també els transformen.
El foc és un fenomen natural. En realitat, hi ha espècies que es beneficien dels seus efectes i fins i tot les que no se’n beneficien poden oferir una resistència notable a les flames.
Però ara els incendis s’intensifiquen i comencen a superar la capacitat de regeneració. Els megaincendis, que converteixen en una anècdota els incendis forestals típics, tenen un impacte ecològic immediat perquè maten plantes i animals que podrien haver sobreviscut a focs més moderats.natura.
Els animals que sobreviuen a l’infern han de trobar menjar, aigua i refugi en uns paisatges càlids, ressecs i pelats amb un alt risc de depredació.
Els incendis incontrolables de darrera generació com a futur immediat. Els experts diuen que ja els tenim a tocar i que poden socarrimar el nostre entorn immediat, tal com ja ho estan fent en altres indrets del món. Fa feredat. Foc a la vinya de l’avi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú