Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

25 de setembre del 2024

100 anys de ràdio

A Catalunya Ràdio ahir al matí es van celebrar els 100 anys de la ràdio a Catalunya.
Martí Boneta incideix en la rellevància de la ràdio escolar (“100 anys de ràdio escolar”. El Diari de l'Educació blog. 24/9/2024).
Aquest any celebrem el centenari de la ràdio al nostre país, però poc s’ha mencionat la ràdio escolar, una eina educativa encara vigent. Des dels seus inicis, la ràdio ha estat un recurs per reforçar continguts escolars i fomentar la competència comunicativa de l’alumnat. Figures com Artur Martorell foren líders de projectes que van marcar una època en la formació d’infants i joves.
Des de fa 40 anys algunes escoles de Catalunya han utilitzat la ràdio com a mitjà per millorar i consolidar l’expressió oral i escrita del seu alumnat.
Actualment la mirada està posada en assolir la competència comunicativa i digital de l’alumnat, i la ràdio és un mitjà que ho permet. L’evolució digital ens permet ara, més que mai, trobar un espai on incloure la ràdio com a projecte de centre.
Ell Departament d’Educació disposa d’un web amb indicacions que poden ser d'ajuda per posar en marxa un projecte de ràdio. https://xtec.gencat.cat/ca/recursos/media/radio/
El 1990 vaig formar part del grup impulsor de Ràdio “Ràpia”, emissora de l’escola sant Domènec de la Ràpita, a l’Alt Penedès. Una experiència memorable.
Vaig participar en un grup de treball amb altres docents interessants en el potencial educatiu de les emissores escolar.
Durant una dècada vaig col·laborar amb Ràdio Montblanc i Ràdio Vilafranca, emissores municipals.
Durant mig curs 2003-04 vaig gaudir d’una llicència retribuïda per tal de fer un treball sobre la ràdio escolar a internet, que encara es pot consultar a la xarxa:
“Ràdio web. La ràdio escolar a Internet” http://www.xtec.cat/~rvillalb/radioweb/
Des dels 20 anys que la ràdio forma part de la meva vida, professional i personal. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú