Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

5 de setembre del 2024

Animalades

Un amic em repta a fer un post sobre una notícia recent (“Tractes el gos com una persona? Quins perjudicis psicològics i físics pot tenir”. Montse Poblet - Glòria Marín. 02/09/2024. 3CAT).
Hàbits aparentment innocents com vestir els animals d companyia, passejar-los en cotxet o agafar-los constantment a coll poden provocar tant alteracions físiques com de comportament en els animals.
Dur-los en cotxet i posar-los abriguets obren una llarga llista del que cada cop és més habitual entre els propietaris de gossos. Alguns també pinten les ungles de les seves mascotes, els organitzen festes d'aniversari i de casament, els porten a concerts, els fan fer pipí al lavabo i els deixen menjar a taula amb la resta de la família.
D'això se'n diu humanització de les mascotes, i veterinaris i ensinistradors adverteixen dels seus perills. Tractar els gossos com a persones és una font de problemes pels animals.
El psicòleg i etòleg Àngel Casellas explica que darrere d'aquesta humanització de les mascotes hi ha una moda, però sobretot soledat i determinades circumstàncies personals.
Casellas parla de parelles que no volen o no poden tenir fills i que converteixen el gos en el seu projecte en comú, abocant en l'animal tota la seva estima. També hi hauria persones de mitjana edat amb la síndrome del niu buit un cop els fills s'han fet grans i han marxat de casa. I per últim, persones grans que viuen soles.
La majoria dels experts deixen clar que no hi ha cap problema en el fet que parlem amb els gossos, els posem un nom i els fem mostres d'afecte. Aquests, diuen, no serien exemples d'humanització que poden perjudicar l'animal.
La clau està en el fet que nosaltres ens adaptem a les necessitats dels animals, i no a l'inrevés. Una cosa aparentment tan fàcil com "deixar-los ser gossos".
Gats i gossos són les mascotes més populars del món. La Unió Europea compta amb una colònia de 127 milions de gats de companyia i uns 100 milions de gossos. La meitat dels catalans no tenim cap animal de companyia, això si deixem amb marge la parella i la resta de la família...
Gats i gossos són les mascotes més populars del món. La Unió Europea compta amb una colònia de 127 milions de gats de companyia i uns 100 milions de gossos.
A Espanya es calcula que hi ha 9 milions de gossos, 6 milions de gats, 7 milions d'ocells, 1,5 milions d’ocells i rèptils… una animalada!
Emilia Sanz, veterinària, pionera dels drets i dels deures dels gossos pigall ho té clar: "No passa res per estimar més el gos que un cosí segon que veus un cop l'any", diu aquesta dona valenta i pionera en moltes batalles. (ARA 28/4/2024).
A casa som tres animals de companyia, tots tres persones humanes. Només de tant en tant ens visita una gossa ben maca i educada, la Teula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú