Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

17 de desembre del 2022

Lo riu és vida. Manel Cervera

No hi ha expressió que resumeixi millor el valor del riu que la que es va convertir en el lema de la lluita contra el transvasament de l’Ebre: Lo riu és vida, quan els veïns de les Terres de l’Ebre s’alçaren –ja fa vint-i-dos anys– contra el pla hidrològic del govern de José María Aznar. Al voltant dels rius s’han forjat cultures mil·lenàries i l’aigua dolça és la font primera d’existència, és un bé preuat. (Joan Ribas)
El treball que el Manel Cervera ha fet al llarg d’uns quants anys de la seva vida és enciclopèdic, monumental. La seva formació filolològica i la seva afició excursionista ho han fet possible.
Com diu el títol es tracta d’un inventari, d’un recull, d’una llista, com vulgueu dir-ne. L’inventari comprèn tots els rius, rieres i rierols de Catalunya incloent-hi la Catalunya Nord i també els de les comarques de la Franja de Ponent. L’objectiu d’aquest treball no és altre que conèixer i donar a conèixer els noms de la xarxa fluvial del país. Com a tot arreu, d’aigua en corre molta i per tant el nombre de rius, rieres, rierols, torrents, barrancs, valls, llaus, etc. és enorme. I el que resulta particularment atractiu és que per minso que sigui, cada un té el seu nom. Més informació: https://riusdecatalunya.cat/rius/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada