Benvingut/da al meu espai web. El recupero el setembre de 2022 després d'uns anys d'aturada biològica. Aquí hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva. És un producte per a l’autoconsum que, si a més a més pot arribar a interessar a més persones humanes, doncs millor que millor. Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Hi ha un precepte sota el qual intento viure: "prepara't per al pitjor, espera el millor i accepta el que vingui" (Hannah Arendt). Som una "road movie" on el camí o la carretera representen els obstacles que cal superar i que ens permeten superar-nos a nosaltres mateixos (Vicenç Pagès Jordà). Guillamino ho ha establert amb exactitud: "La vida són tres baixades, dues corbes tancades i una bona pujada". I això en el millor dels casos m'atreviria a dir. La veritat la construïm entre tots, o no? Sóc del tot conscient que tots aquests links desapareixeran com llàgrimes en la pluja (Blade Runner).

12 de maig de 2023

Comerç just i consum responsable

El comerç just i el consum responsable són les dues cares de la mateixa moneda. Imprescindibles totes dues. L’especial “El Comerç Just, un pas indispensable per a un món més sostenible i equilibrat” de digital CRÍTIC ens recorda que demà, dissabte 13 de maig, se celebra el Dia Mundial del Comerç Just, i és un bon moment per recordar les raons d'aquest moviment social escampat per tot el planeta i quines alternatives tenim al comerç convencional, greument lesiu per als productors del Sud global.
El comerç just pretén canviar les relacions entre els consumidors, que viuen majoritàriament als països del Nord global, i els productors, que estan establerts als països del Sud global, mitjançant una sèrie de principis laborals i de justícia social.
No serà possible tirar endavant sense tenir en compte els valors que promou el consum responsable: sostenibilitat, ètica, consciència i arrelament són algunes de les apostes que fomenta el consum que vol transformar el món.
Consumir consisteix a triar. Escollir si llences, si reutilitzes, si recicles i on compres. D’entre totes les possibilitats que ofereix el mercat, com a ciutadà tens moltes opcions i molta informació a destriar: quin producte vols, on aniràs a buscar-lo, quina empresa hi ha al darrere, quines condicions de treball tenen els treballadors que hi han intervingut, si és sostenible o no… El consum crític vol precisament posar ordre a tot això i promoure valors de justícia social i ambiental entre les empreses i la ciutadania.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada