Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

21 de novembre del 2023

El canvi climàtic està fora de control?

En Sergi Picazo (CRÍTIC, 20/11/2023) dibuixa un panorama catastròfic. Rècords de temperatures, sequeres, megaincendis, huracans al Mediterrani i l'Antàrtida desfent-se: ja som en un punt de no retorn climàtic i amb conseqüències catastròfiques (també a Catalunya). Són només dades oficials de les Nacions Unides, de la Comissió Europea o d’estudis publicats en revistes científiques com Science o Nature.
El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, acaba de dir que “la humanitat ha obert les portes de l’infern”. De fet, assegura que “el canvi climàtic està fora de control” i que el planeta va “cap a una situació catastròfica si no fem res per frenar-ho”.
Un grup de 15.000 científics de 160 països, va aprofitar el darrer Dia Mundial contra el Canvi Climàtic per llançar un estudi que demostra que “els signes vitals de la Terra han empitjorat molt més del que els humans hagin vist fins ara” i que “la vida al nostre planeta està clarament amenaçada”. De fet, creuen que la meitat de la població mundial viurà en zones del planeta “no habitables” a causa de la “calor extrema i mortal” i de la falta d’aliments.
Els efectes de l’escalfament global s’estan accelerant. El que havia de passar cap a l’any 2100 començarà a passar molt abans. Sembla ser que hem perdut l’equilibri i som ja en la fase inicial d’una emergència climàtica.
Quin panorama més galdós! L’últim que tanqui el llum i faci el que bonament pugui. Pinten bastos i un té la sensació que no n’hi haurà prou amb la rebequeta i el vano. Cordeu-vos el cinturó. Venen revolts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada