Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

18 de novembre del 2023

Pedra seca

La tècnica tradicional de la pedra seca adopta aquest nom perquè les pedres es calcen les unes amb les altres en sec, sense fer servir cap material que les uneixi, formant així construccions fortes, sostenibles i permanents, molt adaptades a l’entorn. La tècnica es remunta a l’època neolítica i s'han utilitzat fins al primer terç del segle XX.
Les ribes de la Mediterrània són unes de les zones del món amb una major presència d’elements de pedra seca. Les barraques es feien per proporcionar aixopluc i, fins i tot, habitatge a les famílies pageses, als seus animals i a les eines.
A Catalunya es comptabilitzen unes 19.000 construccions de pedra seca, mil de les quals a l’Alt Penedès.
La pedra seca va ser considerada patrimoni cultural immaterial de la humanitat el 2018. Ha estat fins i tot símbol poètic per als artistes.
Del 24 de novembre la 3 de desembre, 4a setmana de la pedra seca, promoguda per l’associació de micropobles de Catalunya. Es faran rutes, visites guiades, caminades i excursions.
El Centre Excursionista del Penedès i l’Institut d’Estudis Penedesencs organitzen el diumenge 19/11/2023 una caminada per les barraques de pedra seca d'Olèrdola. Una ruta de 6,5 km, de dues hores i mitja de caminar i de baixa dificultat, que passa per 6 barraques del terme municipal. Hi anirem!
La ruta: Les Barraques de Pedra seca de La Muntanyeta (Olèrdola)  https://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/les-barraques-de-pedra-seca-de-la-muntanyeta-olerdola-54218133  (Joan Domènec joandome)
Més informació: www.setmanapedraseca.cat http://wikipedra.catpaisatge.net/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú