L'any 1992 les Nacions Unides van instaurar la celebració anual, el 3 de desembre, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
El que caldria, però, és celebrar aquest dia internacional les 24 hores dels 365 dies de l’any.
S'estima que l’any 2023, a Catalunya, hi havia un total de 667.540 persones amb algun tipus de discapacitat reconeguda.
D'aquestes 316.000 tenien un edat compresa entre els 16 i els 64 anys, i d’aquestes 115.000 eren actives al mercat de treball, 91.000 estaven ocupades laboralment , un 65% dins del mercat protegit dels centres especials de treball.
La integració laboral, la integració social en general, no està resolta, especialment quan es tracta de discapacitació intel·lectual: el 80% de les persones actives amb una discapacitat intel·lectual no tenen feina. El col·lectiu reclama una regulació laboral que resolgui problemes com els sous baixos o la jubilació anticipada
Cal ser conscients que molts discapacitats poden arribar a ser, si no ho són ja, supercapaços. Tothom es mereix una oportunitat… i més d’una si cal.
Al digital Catorze tenen un oportú record pel Josep Maria Espinàs: El teu nom és Olga És que el fonoll és defectuós perquè no és una rosa? Josep Maria Espinàs va néixer el 7 de març del 1927 i va morir el 5 de febrer del 2023 als 95 anys. Al llibre El teu nom és Olga va mostrar la relació amb la seva filla, afectada de síndrome de Down. Ho va fer des del respecte i la necessitat de reafirmar la identitat de l’Olga. Però també des de l’interès d’un pare que vol entrar, lluny de les etiquetes, al món de la filla. En el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra cada 3 de desembre, en llegim 14 reflexions, plenes de saviesa, estima i sentit comú: https://www.catorze.cat/lectura/tast-editorial/el-teu-nom-es-olga_146272_102.html
Enguany, la campanya de Dincat, sota el lema, “Per un món fàcil d’entendre” s’ha centrat en reivindicar un país més accessible cognitivament, on totes les persones puguem participar de la societat amb les mateixes oportunitats i condicions. Ho hem fet a través d’una campanya d’incidència pública i mediàtica on reclamem a l’administració un compromís ferm per impulsar plans concrets d’accessibilitat cognitiva, destinar-hi recursos econòmics, definir mesures concretes i crear equips professionals d’experts en aquest àmbit, que incloguin persones amb discapacitat intel·lectual, per tal de garantir el ple dret a la inclusió del col·lectiu en àmbits com la Cultura, la Salut, la Justícia o la Política, entre d’altres. A través d’aquests enllaços podeu accedir al manifest i la nota de premsa. També hem impulsat al llarg de 5 dies una campanya a xarxes socials, les quals hem omplert de desitjos i reivindicacions gràcies a la gran participació de les nostres entitats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari si ho consieres oportú