Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

16 de març del 2024

Terra de vins

El conreu de la vinya per produir vi es va iniciar a Grècia a l’edat de bronze i van ser els grecs els que el van introduir primer a l’Empordà i després el van anar estenent cap al sud.
A Catalunya hi ha 11 denominacions d’origen relatives al vi i 1 de cava. Un 6% de vins no tenen indicació geogràfica.
Des de l’any 2020 que la producció de vi va de mal en pitjor. El 2020 es van collir un total de 311 milions de quilos de raïm, un 27,6% menys que la campanya anterior perquè les vinyes van quedar molt afectades pels fongs a caus de es pluges. Les tres darreres collites han estat molt dolentes a causa de la sequera i la d’aquest any sembla ser que va pel mateix camí. Els vins de les denominacions d’origen catalanes van representar un 41% del total de vins venuts a Catalunya. (Terra de vins. Maria Labró i Esther Utrilla ARA 14/4/2021)
Amb dades de 2020 a Catalunya hi havia 8.600 viticultors (2.815 al Penedès), 800 cellers (150 al Penedès), 55.000 ha de vinya (16.531 al Penedès) i més de 3 milions d'hectolitres de vi anuals. A hores d’ara de ben segur que la situació és molt més delicada, preocupant i agònica pel món de la pagesia.
La DO Penedès és la zona de més producció de Catalunya. Destaca la producció de vins blancs elaborats amb les varietats tradicionals de xarel·lo, macabeu i parellada.
Des de fa unes veremes, hi sentim molt a parlar del terrer, de l’agricultura ecològica (que és el mínim exigible per fer vins de qualitat), biològica, biodinàmica... En altres paraules, una reflexió sobre d’on venim i cap a on anem. 
El Penedès és, doncs, la regió de Catalunya més dinàmica, amb més versions de vins, amb vinificacions arriscades; que fa vins per beure i no per tastar, vins d’àmfora, brisats, grisos, escumosos, cercant varietats ancestrals. Estem parlant d’un nivell de viticultura insospitat fa uns anys. 
Tinc la impressió que el vi català està ara mateix com el país: inquiet, neguitós, en un moment del tot incert i preocupant. I que tot plegat se’n pot anar en orris per la climatologia i un mercat del tot iinjust i depredador. Tant de bo m’equivoqui! 
In vino veritas, in aqua sanitas “En el vi hi ha la veritat, en l’aigua la salut”, diu el proverbi llatí atribuït a Plini el Vell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada