Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

15 de març del 2024

“El mal que corre”. De la pesta negra del s. XIV al covid del s. XXI

Ara que tot just fa 4 anys de la declaració de l’estat d’alarma a l’Estat espanyol a causa de la pandèmia del covid-19 em ve al cap una altra pandèmia que va provocar milions de morts fa segles: la pesta negra.
A la necròpolis de cal Pa i Figues, a Vilafranca del Penedès, es van trobar el mes de maig del 2023 les restes de 129 persones de diferents edats. Durant la pandèmia del s. XIV no hi havia prou espai al cementiri per enterrar tots els morts.
Com diu la Sílvia Marimon (La prova era a les dents: troben el rastre de la pesta negra a Vilafranca del Penedès. ARA 20/5/2023) la pesta no deixava gaire marge d’actuació: Acostumaven a transcórrer tres o quatre dies des que es manifestava fins que enviava el seu hostatjant al més enllà. No se’n sabia l’origen, ni com es contagiava, ni com es tractava. Despertava tant de terror que ni tan sols se l'anomena pel seu nom sinó que es feia servir un eufemisme: “el mal que corre”.
A vegades el passat i el present es toquen, salvant totes les distàncies entre la pesta negra i el covid-19. Segons estudis moderns, la pesta negra matà com a mínim un terç de la població del continent europeu, gairebé 20 milions de persones. La mateixa quantitat que el nombre de morts a causa de la covid-19 arreu del món.A la capella de Sant Pelegrí, de l'1 de març de 2024 al 2 de març de 2025, podeu visitar l’exposició “129 Vides. De quan la pesta negra va arribar a Vilafranca”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada