Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

12 d’octubre del 2024

La copa Amèrica, els botiflers i la festa de la hispanitat… res a celebrar!

La festa d’avui és, amb diferència, la més esperpèntica i lamentable de totes. No té desperdici, vaja. Entenc però que un dia de festa és un caramelet que a ningú li desagrada.
L’editorial de Vicent Partal a VilaWeb de l’11/10/2024 és contundent: Hispanitat: Salvador Illa s'abraça al feixisme, novament.
La hispanitat, curt i ras, va ser l'arma ideològica contra la Segona República i la referència mítica i legitimadora de la dictadura, quan Franco va guanyar la guerra. Celebrar-la és emblanquir el feixisme.
El concepte aquest de la hispanitat apareix enmig de la confusió i el desconcert que causa a Espanya la pèrdua de les darreres províncies americanes.
Contra la teoria aquesta de la hispanitat, intenta d’emergir, sense èxit, una visió alternativa progressista i sensata que vol que es consideren de la mateixa manera l’Espanya europea i les repúbliques ja independitzades americanes.
El 1981 les corts van decidir que la festa nacional espanyola no fos el dia de la constitució, com sol passar a tot el món, sinó que continués essent el Dia de la Hispanitat.
El reportatge del digital CRÍTIC 12 d’octubre de 1999: què en podem aprendre, d’aquell dia? és alliçonador. L'empresonament de 14 joves després d'una manifestació antifeixista al barri de Sants va marcar tota una generació d'activistes. CRÍTIC ha parlat amb els protagonistes per recuperar la memòria d'aquells fets. https://www.elcritic.cat/reportatges/vint-anys-del-12-o-de-1999-que-en-podem-aprendre-36791
L'últim lliurament d’OCTUVRE Copa Amèrica: la copa dels BOTIFLERS. Sona dur és un magnífic treball d'investigació i de denúncia. Aquest és el missatge:
Sabem que a paraula "botifler" sona dura, però a OCTUVRE creiem que és imprescindible per descriure la realitat.
Segons el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans els botiflers són "els partidaris de Felip V de Borbó a la guerra de Successió" i també "els que col·laboren amb els enemics de la seva terra".
Partint d'aquestes dues definicions, a OCTUVRE creiem que la Copa Amèrica és "la copa dels botiflers". I hem fet aquest vídeo: https://youtu.be/DmmLwVqo56s?si=ZRjIrW7XecLS-Okw
Hispanitat, copa Amèrica, botiflers, franquisme… a cagar a la via!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú