Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

6 de juny del 2023

Llegir és cosa de vells?

Colpidor article de la Marta Rojals (Llegir és cosa de vells, Vilaweb 6/6/2023). Amb un missatge més que preocupant: la tecnologia digital, que té el poder de reunir el deure i el lleure en un sol aparell personal, té tota una indústria darrere dedicada a la captació del nostre temps conscient i que no mira prim.
El detonant de l’article ha estat aquesta nova, arribada de nord enllà: “Suècia atura el pla de digitalització de les seves escoles pel risc de crear una generació de ‘analfabets funcionals’”.
I no, no és cap conspiració: simplement és el capitalisme d’una nova era que encara no té nom, però que ha trobat en la monetització de les febleses humanes un filó.
En defensa de la lectura unes quantes reflexions de procedència diversa:
- Tenia la mirada perduda a la pàgina que la mare li llegia quan de sobte va preguntar: "Mare, tu que mires, el blanc o el negre?"
- Tenir un fill, plantar un arbre i escriure un llibre. Això rai, el que costa és criar un fill, regar l’arbre i que algú llegeixi el llibre.
- No hi ha espectacle més bonic que la mirada d’un nen que llegeix. Günter Grass
- Després de fer un curs de lectura ràpida vaig poder llegir Guerra i pau en vint minuts, crec que anava sobre Rússia. Woody Allen
- La llibertat és una llibreria, diu Joan Margarit. La pàtria és una biblioteca diu Elias Canetti. Llegir és viure molt més i molt millor diu Emili Teixidor.
- Llegim per no estar sols.
- Sempre vaig imaginar el paradís com una biblioteca plena de llibres i de silenci. Jorge Luis Borges
Doncs apa, que el llegir no ens faci perdre l’escriure!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada