Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

18 de juny del 2023

Entre el cel i la terra - La vinya dels artistes - Ruta de les cabanes de volta del Vilosell

Una colla d’amics caminaires ens llevem d’hora i ens posem en ruta cap a les Garrigues, a un cop de pedra de la Conca de Barberà i el Priorat. Volem fer una ruta de senderisme: la ruta de les cabanes de volta del Vilosell, referenciada al Wikiloc, una ruta circular de 7 km amb uns 140m de desnivell.
Aquest recorregut senyalitzat coincideix, en part, amb el traçat de l'itinerari del Vilosell a Vilanova de Prades i permet conèixer una mostra representativa de l’arquitectura popular del Vilosell, en concret de la partida dels Plans, principalment cabanes de volta de diverses tipologies constructives, aljubs i basses perfectament integrats en el paisatge dominat per la vinya i petites illes boscoses. Aquestes construccions han estat restaurades recentment pels seus propietaris i, en alguns casos, es té la possibilitat de poder visitar-les per dins.
A continuació visitarem el celler Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles, al peu de la garriguenca serra de la Llena, que elabora vins d’altura i fa marca amb una singular proposta. Aamb obres d’artistes reconeguts ha creat un itinerari de “land art” a la mateixa vinya, obert als visitants. És la Vinya dels Artistes, un itinerari circular de poc més d’1 km farcit d’obres d’art i que cada any s’amplia amb la incorporació d’una obra més: la cava convida cada any un artista per implicar-se en el territori.
El projecte va néixer d’una idea de Josep Guinovart i es va inaugurar el 2010. Aquesta iniciativa permet atraure gent perquè conegui la zona. És una comarca preciosa, amb un paisatge mediterrani, on s’escolta el silenci. Una iniciativa amb l’objectiu de potenciar l’enoturisme ben entès.
A la sala de bótes del celler s’exhibeix la meajestuositat d’un impressionant mural d’una seixantena de metres, Entre el cel i la terra, pintat directament a la vinya, damunt el terra calcari i argilós, que ha passat les inclemències del temps, les persones i els animals. La sala de tast és presidida per un altre mural impactant, la darrera obra de Josep Guinovart, In vino veritas. Al capdavall de tot, sempre tornem a la terra.
Més informació: Ruta de les cabanes de volta del Vilosell. Wikiloc
https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ruta-de-les-cabanes-de-volta-del-vilosell-11496186
La vinya dels artistes (Celler Mas Blanch i Jové -La pobla de Cérvoles-) https://www.masblanchijove.com/
Visites: https://www.masblanchijove.com/enoturisme-a-lleida/
https://www.turismegarrigues.com/ca/visites-dinteres/vinya-dels-artistes/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada