Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

29 de febrer del 2024

Endeutats fins el coll

Més que preocupants les dades de l’endeutament de Catalunya (Realment s’ha perdonat el deute de Catalunya? Andrei Boar ARA 19/11/2023).
En el pacte d’investidura entre ERC i el PSOE es parlava d’una condonació del 20% del deute de Catalunya. Què vol dir exactament? Ens afecta a la nostra butxaca?
Segons BBVA cada ciutadà que resideix a Catalunya deu 10.981 euros al govern central. Quan es parla de la condonació del 20% del deute de Catalunya (i de la resta de comunitats), es fa referència als 14.620 milions d’euros que es perdonen dels 72.000 milions d’euros (el 33% del PIB) que Catalunya deu al govern central. Cal recordar que Espanya està al 115% de deute públic sobre PIB L'any 2023 la despesa total de la Generalitat va ser de 41.025 milions d’euros.
N’hi ha que pensen que encara tenim dues grans reformes pendents: el sistema de finançament de les comunitats autònomes i la coordinació de competències entre l’Estat i aquestes.
Potser, més enllà de la polèmica de la condonació de part del deute, és el moment de lluitar per un nou marc de relacions fiscal-financeres entre l'Estat i les comunitats, dins d’una reflexió més àmplia sobre la solidaritat interterritorial i l'equitat en el repartiment de recursos. No és un debat fàcil, ni tenim un context de consens, però els vents electorals pocs cops ens havien estat tan favorables. (Redefinint el deute autonòmic. Elena Costat ARA 11/11/2023).
Doncs això, que tenim les butxaques buides. Que anem amb una sabata i una espardenya. Que estem endeutats fins el coll. Ens cal més "money"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada