Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

1 de febrer del 2024

Emergència per sequera

El titular del dia: es decreta l'emergència per sequera per a 6 milions d'habitants. El límit per persona i dia serà de 200 litres, i la reducció en agricultura passarà a ser del 80%, del 50% en ramaderia, i del 25% en usos industrials i recreatius.
El catedràtic d’ecologia de la UB Narcís Prat és contundent: “El Govern no improvisa, però no estem preparats per a un quart any de sequera” (ARA 27/1/2024).
L'extrema gravetat de la sequera sense precedents que pateix Catalunya no dona treva. Caldria que plogués de cop tot el que cau en deu mesos per revertir la situació. També hi ha una qüestió climàtica, i és que es va fer una programació, a l'àrea mediterrània, sobre unes pluges mitjanes de 600 mm. Ara, però, ens en cauen 300.
No hauria de ploure gens durant un any o un any i mig per aplicar restriccions severes. Els polítics tenen clara una cosa: si tallen l'aigua de Barcelona, han perdut les eleccions. I faran el possible per evitar-ho.
I amb tot això ens trobem amb l’experiència del vilafranquí Toni Mestres, que fa vint anys que viuen en una casa desconnectada de la xarxa municipal d'aigua. Una experiència singular que apunta el que pot arribar a ser el nostre futur. El 324 se’n va fer ressó d’aquesta casa singular. No té desperdici -i mai més ben dit-. Més informació
Molt interessant i aclaridor l’escrit de Jordi Lleó: Estat d’emergència. Sequera de gestió 1/2/2024.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada