Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

3 de febrer del 2024

“La zona de interés” o l’altra cara del mal

Diu la Mònica Planas ( L’altra cara del mal. ARA 28/1/2024) que “The zone of interest” no s’assembla a cap drama sobre l'ocupació nazi i que surts dels cinema amb la incomoditat d’haver vist una pel·lícula estranya que t’ha explicat el que ja sabies d’una manera molt diferent. Totalment d’acord.
La peli relata un any en la vida de la família de Rudolph Höss, el comandant nazi responsable d’Auschwitz. No exhibeix l’esfereïdora realitat dels camps d’extermini sinó que mostra l’altra cara de la maldat, que també existeix. És demolidora en els detalls i fa visible fins a quin punt la maldat ha amarat la vida domèstica. La maldat més impune també s’estima els fills, cultiva les verdures amb amor, coneix el nom de les flors més boniques i cuida els animals amb afecte.
És un altre film esgarrifós i èpic sobre l’Holocaust. La pel·lícula ni explica massa, ni ensenya massa ni enfoca cap a la gran història sinó que posa el focus en l'individu, en la persona i és per això que està al marge del gènere sobre l'Holocaust.
Jonathan Glazer retrata sense embuts allò que la filòsofa jueva Hannah Arendt va batejar com la banalitat del Mal, proposant-nos una de les experiències cinematogràfiques més tremendes, agosarades i colpidores que som capaços de recordar. (“Auschwitz, la vida és bella”. El Nacional. Àlex Montoya 18/1/2024).
“La Zona de Interés” és la gran favorita per lluitar per l'Oscar a Millor Pel·lícula internacional amb “La Sociedad de la Nieve”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada