Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

20 de febrer del 2024

Colòmbia

El Luis, colombià aterrat al Penedès, és la meva 5a parella lingüística (Voluntariat per la llengua). La Jessica, el Jeferson, l’Adriana i l’Esther l’han precedit.
Ahir vam fer la trobada inicial. Llàstima que el Makondo estigués tancat a ¼ de 4 de la tarda!
Seiem a la terrassa d’una cafeteria de la rambla de sant Francesc. Parlem -que d'això es tracta al capdavall- de tot un mica. També de Colòmbia, un dels països amb més diversitat del planeta. Si tenim en compte que al país hi ha muntanyes andines, selva amazònica i contes en dos oceans, és comprensible que hi pugui haver 1.815 espècies d’ocells, més de 3.000 espècies de papallones i una llista inacabable de mamífers, rèptils i peixos. Hi ha de tot!
Jo contraataco: Catalunya també és un cúmul de paisatges, microclimes i paisatges ben diversos, des de l’alta muntanya als deltes.
El colombià més universal és el novel·lista Gabriel García Márquez, autor de Cien años de soledad i altres novel·les que s’inspiren en la història colombiana i que transcorren a Macondo.
Molt de tant en tant rellegeixo la novel·la (... porque las estirpes condenadas a cien años de soledad no tenían una segunda oportunidad sobre la tierra) i també el discurs d’acceptació del premi Nobel. Literatura en estat pur.
Llàstima que un país amb un potencial enorme es vegi sacsejat per la violència dels nombrosos grups criminals que, des de fa dècades, fustiguen la població i fan de contrapoder a l’estat.
La notícia d’ahir “Un asesinato por encargo cuesta 94€ en Tuluá” (El País, 19/2/2024) és definitiva. El preu de mercat per incinerar un cotxe, un mica més baix, 34€ No és estrany doncs que l’exili sigui una opció a considerar per part de molts colombians.
Són els efectes perniciosos d’haver estat una colònia, primer espanyola i després sota l’imperi nord americà… fins passar a ser governada formalment per una casta de polítics, molts d’ells incapaços i/o corruptes.
Tiro de Wikipèdia. Del 1200 al 1510: complicades jerarquies, eficient estructura politicoadministrativa, monumentals ciutats, incomptables obres d'art, tradicions orals i immaterials que ens revelen el nivell de desenvolupament d'aquestes veritables civilitzacions.
Els exploradors espanyols hi varen arribar el 1510 i hi van trobar les tribus indígenes, anomenades genèricament txibtxes, les quals foren exterminades o subjugades i conquerides.
Colòmbia és una república en què el poder executiu domina l'estructura de govern. Des del 1964 es troba en curs el que s'ha anomenat conflicte armat colombià. Es coneix com a conflicte armat colombià el conflicte guerriller que es va iniciar el 1964, entre el govern colombià i les guerrilles camperoles, i diverses guerrilles com les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) i l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN).
El govern colombià diu que està lluitant per mantenir l'ordre i l'estabilitat, i per protegir els drets i interessos dels seus ciutadans.
Tant els grups guerrillers com els paramilitars han estat acusats de participar en el tràfic de drogues i de ser grups terroristes. Totes les parts implicades en el conflicte han estat criticades per nombroses violacions de drets humans.
Segons un informe del govern, 220.000 persones han mort en el conflicte entre 1958 i 2013, la majoria d'ells civils.
El govern de Colòmbia de Juan Manuel Santos i les FARC el 24 de novembre de 2016 van signar un acord de pau i el 27 de juny van lliurar les armes a l'ONU, donant per acabat el conflicte armat de més de 50 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada