Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

15 d’abril del 2024

Vilapensa 2024 Els altres

Jean Paul Sartre va escriure la famosa peça teatral “Huis clos”. L’argument de l’obra té la bellesa de les coses senzilles. L’obra acaba amb aquestes paraules, desoladores i cèlebres: “L’infern són els altres”.
Qui són els altres? Tots podem esdevenir els altres en qualsevol moment. Al voltant d’aquest concepte avui s’enceta una nova edició del VilaPensa, el festival del pensament que se celebra des de fa set anys a Vilafranca del Penedès.
Del 15 al 21 d’abril s’han programat una vintena d’actes que abordaran “Els altres” des d’àmbits molt diversos. Hi haurà, evidentment, espai per parlar dels fonaments, de com des del pensament s’entén aquesta categoria de l’altre, però se’n brindaran molts altres per apropar-se a aquest terme des d’altres vessants (feminisme, literatura, cinema, periodisme, música, teatre, cures, migració, fotografia…). I és que, si alguna cosa caracteritza i explica l’èxit del VilaPensa és, justament, la incitació a la reflexió sobre un mateix concepte des de dimensions diferents.
La filosofia, com la literatura o l’art, ens poden ajudar a resistir el corrent, a escapar de l'estupidesa, l’avorriment i la vulgaritat. La filosofia “no com un discurs o una construcció teòrica, sinó com una via de transformació d’un mateix a través del diàleg, de la meditació, de la contemplació, de l'examen de consciència” ens permet pensar de bell nou (“Filosofia salvatge”. Xisca Homar. Sembra Llibres, 2023).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada