Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

18 de juliol del 2023

L’ombra de Franco és allargada. Del cafè per a tothom a la centralització de competències i a la tirania absoluta.

Tal dia com avui de 1936 començava el cop d'estat que portaria a l'inici de la guerra civil.  A Barcelona, treballadors armats i guàrdies d'assalt republicans van aconseguir aturar els militars revoltats.
Doncs sí, l’ombra  de Franco és allargada, i molt, massa allargada. És el que té no tancar bé els processos històrics i arrossegar de per vida deutes inajornables.
Avui, 87 anys després del cop d’estat, encara no ens hem desempallegat del tot dels 40 anys de franquisme i dels gairebé 50 anys de postfranquisme. El llast és enorme.
Tornem les amenaces. I si governen PP i Vox? Un acord entre la dreta i l’extrema dreta podria implicar l'adéu a la immersió, la recuperació de la sedició, la penalització dels referèndums i una persecució més dura de l’independentisme.
Vox promet igualment de suspendre immediatament l’autonomia de les comunitats autònomes amb governs que usin instruments d’autogovern per “atemptar contra la unitat d’Espanya”. A més, volen fer visible i assegurar la presència de l’administració civil i militar de l’estat espanyol a tot arreu, especialment on hi hagi “governs separatistes” que creuen que han intentat de “esborrar” Espanya. D’una altra banda, Vox també vol convocar una consulta perquè els ciutadans expressin la seva voluntat sobre la il·legalització de partits independentistes. Ho vol fer en aplicació de l’article 92 de la constitució espanyola. Perquè Vox creu que s’han d’il·legalitzar les formacions polítiques i les entitats que persegueixin la destrucció de la unitat territorial de l’estat.(Odei E. Etxearte Vilaweb 18/7/2023).
Una campanya cara al sol. El 'deep state' espanyol, la JEC, per exemple, no tan sols representa un estat dins l’estat –com passa més o menys a tot arreu–, sinó que representa sobretot la continuació del franquisme. (Vicent Partal, Vilaweb).
Tal com ha posat de manifest La Directa, la ultradreta espanyola ha desenvolupat una estratègia ‘trumpista’ per guanyar hegemonia a les xarxes socials en paral·lel als mitjans de comunicació tradicionals i condicionar l’agenda política. L'aparició de nous mitjans de 'fake news' i de comptes falsos ('bots'), i la difusió d'aquests continguts d'odi per part de líders ultradretans, han fet créixer exponencialment el feixisme a les xarxes. #AltaveusUltra  https://t.co/4TQtb9DO3P 
L’ombra de Franco és allargada. I sembla ser que estem a punt de transitar del cafè per a tothom a la centralització de competències i a la tirania absoluta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada