Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

14 d’abril del 2023

¿Viurem dins dels somnis de la intel·ligència artificial?

Aquest és el títol d’una article de l’historiador i filòsof Yuval N. Harari (ARA, 2/4/2023).
És la reflexió més incisiva i preocupant que he llegit sobre el tema de la intel·ligència artificial (IA). 
Aquests són alguns dels paràgrafs més rellevants de l'article:
El fantasma de la IA ronda la humanitat des de mitjans del segle XX, però fins fa poc no deixava de ser una perspectiva llunyana.
Una cursa per dominar el mercat no hauria de determinar la velocitat de desplegament de la tecnologia més transcendental de la humanitat. Hauríem d’avançar a una velocitat que ens permeti fer-ho bé.
El llenguatge és el sistema operatiu de la cultura humana. A partir del llenguatge sorgeixen els mites i les lleis, els déus i els diners, l’art i la ciència, les amistats i les nacions, fins i tot el codi informàtic. El nou domini del llenguatge de la IA és tan gran que ara pot sabotejar i manipular el sistema operatiu de la civilització.
Què significaria per als humans viure en un món on un gran percentatge d’històries, melodies, imatges, lleis, polítiques i eines estan conformades per una intel·ligència no humana, que sap explotar amb una eficàcia sobrehumana les debilitats, els biaixos i les addiccions de la ment humana, alhora que és capaç d’establir relacions íntimes amb els éssers humans? En jocs com els escacs, cap humà pot esperar vèncer un ordinador. Què passa si es dona el mateix en els àmbits de l’art, la política i fins i tot la religió?
Hem conjurat una intel·ligència estranya. No en sabem gaire, excepte que és extremadament poderosa i ens ofereix possibilitats enlluernadores, però també podria rebentar els fonaments de la nostra civilització. Demanem als líders mundials que responguin a aquest moment posant-se a l’altura del repte que se’ns presenta. El primer pas és guanyar temps per actualitzar les nostres institucions del segle XIX de cara a un món post-IA i aprendre a dominar la IA abans que ens domini ella a nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú