Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

4 de desembre del 2023

Un museu de gamma alta?

Ahir vam visitar Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya, inaugurat el passat setembre a la plaça del Blat de Valls, el km 0 del món casteller, “un museu de gamma alta”.
Tot i que el juny de 2009 es va presentar el projecte arquitectònic, obra de l’arquitecte Dani Freixes, les obres de construcció de l’edifici han anat arrossegant diversos retards i el part ha estat llarg i complicat.
La intenció és no només explicar la història del món casteller sinó utilitzar muntatges immersius i recursos narratius innovadors per fer sentir les emocions, els valors i l'espectacularitat dels castells.
La proposta parteix de la màxima castellera “força, equilibri, valor i seny”, creada per Josep Anselm Clavé en el seu poema Los xiquets de Valls, de 1.867.
Al museu no és que hi hagi una gran col·lecció d’objectes perquè el seu patrimoni és intangible. Sí que hi ha molt de text, en excés al meu parer. A la planta baixa els visitants se suposa que han de reviure les emocions d’una plaça castellera amb un gran banc circular on queden envoltats per una pantalla de 360 graus en la qual es visiona un audiovisual, amb música bàsicament de to èpic, que no casteller, i on a mitja porjecció baixa del sostre una estructura en forma de castell que fa més nosa que servei.
No hi ha un fil conductor clar, ni un itinerari orientatiu ben senyalitzat, ni serveis de guies, ni audioguies en diferents idiomes, ni cap aplicació informàtica que faciliti la visita, ni codis QR a l’abast per qui vulgui aprofundir en algun tema sense haver de llegir els textos de les parets, alguns d’ells a 3 metres d’alçada… massa nis al meu entendre.
Ras i curt: més bona voluntat que encert en tot el projecte i en la seva materialització. I és una llàstima. No es fa un ús encertat dels muntatges immersius ni dels recursos narratius innovadors per fer sentir les emocions, els valors i l'espectacularitat dels castells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada