Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

2 de gener del 2024

Boomerang - "Total control"

El 2000 va caure a les meves mans un llibre que venia a ser un viatge al cor d'Austràlia (Boomerang. Xavier Moret, Empúries, col·lecció narrativa núm. 129). Vaig descobrir el continent i tota la història dramàtica dels darreres segles.
A resultes d’això, i aprofitant el desenvolupament d’internet, uns quants mestres -Grup M@PNET- vam tirar endavant, sota el paraigua del CRP de l’Alt Penedès, uns projectes telemàtics educatius. Una experiència bonica i laboriosa.
Ahir al vespre vam començar a veure una sèrie australiana estretament vinculada al tema ("Total control". Filmin). Els paranys del poder i els bruts tripijocs de la política entren en acció en aquesta mena de "Borgen" amb dos intèrprets en estat de gràcia: Deborah Mailman i Rachel Griffiths. El primer capítol ja és una declaració de principis, i fa bona pinta.
Rememoro el drama colonial del continent australià. Dos segles després de la colonització d'Austràlia pels britànics -i en bona part com a producte d'aquesta-, els aborígens tenen un percentatge més elevat de malalties i menor esperança de vida.
Diuen que tot va començar cap al 1770, amb el capità Cook, quan els aborígens australians varen ser desposseïts de les seves terres, els progenitors i els fills de força famílies van ser separats i les perspectives de futur es van enfosquir per als qui havien poblat la gran illa-continent durant segles. El confinament inicial i la negació de l’accés a l’educació i a la sanitat poden ser culpables de la degradació social, econòmica, física i psíquica dels aborígens.
Recentment es va decidir d'ensenyar a les escoles australianes la versió real de la colonització del país i el que va passar amb els indígenes. El febrer de 2018 el govern laborista inicia la legislatura i demana disculpes oficialment al poble aborigen.
El passat octubre de 2023 Austràlia vota “no” a canviar la constitució i incloure representants indígenes al Parlament. La votació plantejava una proposta per modificar la Constitució del 1901, amb l'objectiu de crear un organisme integrat per membres elegits per les comunitats indígenes australianes. Aquest organisme permetria als aborígens tenir veu al Parlament sobre les polítiques que els afecten. Trista notícia, fins i tot des de les antípodes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada