Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

23 de gener del 2024

85 anys de l'ocupació franquista

Tal dia com avui de fa 85 anys les tropes franquistes entraven a Vilafranca del Penedès. Tres dies després entraven per la Diagonal a Barcelona.
Després de la caiguda de Barcelona, les autoritats franquistes van aplicar a la ciutat un règim especial d’ocupació únic a tota la península. La revista Sàpiens recrea la presa de les institucions catalanes a través d’imatges poc vistes i dels documents de l’època. Un moment històric tràgic i desolador.
Dijous, 26 de gener de 1939. Dia gèlid a Barcelona d'un altre hivern en guerra, que, ara sí, arriba al seu punt final a la capital catalana. Ja fa dies que comerços i fàbriques han abaixat la persiana i, en les darreres hores, corrues de persones fugen cap a la frontera.
La sortida del president Companys i els membres del Govern català, la matinada del dilluns 23, va ser el preludi de la desfeta definitiva després de dos anys i mig de lluita. La ciutat és ocupada imparablement, sense oposició, per les tropes franquistes. La Catalunya republicana ja és història.
Som fills de la nostra època i encara a data d’avui estem patint la desfeta. No tenim cap més Franco però sí que patim per altres líders populistes, perillosos i tòxics, que ens podem complicar -i molt- la nostra vida. Tant se val que es diguin Milei com Trump o Ayuso. Vull pensar, sempre en positiu, que no estem del tot perduts i que aquesta colla acabaran, el més aviat possible, a la paperera de la història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada