Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

11 d’octubre del 2023

Polemologia. Dones, vida i llibertat.

El 1981, a Madrid, vaig comprar en una parada de llibreter vell a la Cuesta Moyano un llibre de la col·lecció “que sais je”: La guerre (Gaston Bouthoul. Presses universitaries de France, Paris, 1978).
La polemologia és la ciència que s'ocupa de l'estudi interdisciplinari de la guerra com a fenomen social. La tesi principal del llibre és ben clara: la guerra és el més espectacular dels fenòmens socials.
Les guerres marquen l’inici i el punt i final de les civilitzacions alhora que juguen un paper important en les transformacions socials.
La guerra a la Franja entre Israel i Palestina no és pas una excepció. Des de 1948 amb la creació de l’estat d’Israel que dura el desencontre que aquests dies viu probablement el seu pitjor moment.
La pau es troba a faltar al nostre planeta on diuen que hi ha una cinquantena de conflictes armats actius a data d’avui.
El Nobel de la pau que li han concedit a la Narges Mohammadi, física, enginyera, periodista però sobretot activista pels drets de la dona, és un reconeixement merescut. Compleix una condemna de 31 anys i 154 fuetades. Quina receptora tan digna del premi Nobel de la pau! Qualsevol mena de subjugació de la dona és abominable, aquí i a l’Iran, on molta gent lluita cada dia per una vida millor, sota el lema “dones, vida, llibertat”. Esperem que el premi rebut sigui font d’inspiració per a les dones de l’Iran, al Pròxim Orient i a tot el món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada