Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

21 d’octubre del 2023

Los asesinos de la luna

Com diu l’Eulàlia Iglesias (ARA Cinema 18/10/2023) és el primer 'western' de Martin Scorsese i apunta la pulsió depredadora de la societat nord-americana. Los asesinos de la luna denuncia la silenciosa massacre a què es va sotmetre la nació indígena osage.
Algunes dades de la peli: direcció: Martin Scorsese. Guió: Eric Roth i Martin Scorsese a partir del llibre de David Grann. 206 minuts Estats Units (2023). Amb Leonardo DiCaprio, Robert De Niro i Lily Gladstone. Estrena el 20/10/2023.
Los asesinos de la luna parteix de la història real del poble osage, que als anys vint del segle passat va descobrir petroli sota el sòl d'Oklahoma on l'havien arraconat. L'eclosió sobtada de riquesa i el tarannà gens capitalista dels osage va atraure centenars d'homes blancs àvids d'apropiar-se d'aquesta font de diners, molt sovint a través de matrimonis amb dones osages.
Com afirma l'Eulàlia Iglesias “Scorsese firma un poderós western d'aires clàssics, però revisionista i antièpic, lluny dels westerns de conquesta de grans horitzons.
En un relat construït des de l'autoconsciència crítica blanca, Scorsese confia en dos dels seus actors preferits, dues estrelles inqüestionables del cinema nord-americà, per interpretar uns papers incòmodes i de càrrega revulsiva.”
Jo només confio en una de les dues estrelles, en Robert de Niro. Leonardo DiCaprio em provoca -ara i sempre- urticària. No puc amb ell. En aquesta peli fa un paper ambivalent, amb una masculinitat pròpia de l’època i interpretant un personatge sense personalitat definida, que es mou segons bufa el vent i que finalment deixa de ser un cagadubtes i assumeix la seva responsabilitat. Per contra la Molly, l'esplèndida protagonista femenina i osage, és la figura a partir de la qual es deslegitima tot un ordre patriarcal.
Tres hores i mitja de cinema, que si no fos bo no s’aguantarien, i que posa en evidència un cop més el comportament criminal de les metròpolis colonials envers les colònies i el miserable que pot arribar a ser l’ànima humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada