Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

19 d’octubre del 2023

Intel·ligència artificial (IA)

Ahir al vespre a l’auditori de Vinseum i organitzada per Vila?ensa va tenir lloc la presentació del darrer llibre de Ramon López de Mántaras: “100 coses que cal saber sobre intel·ligència artificial” , amb la participació del Josep Maria Ganyet i de la Jordina Biosca.
Puntualment s’inicià l’acte amb el passi de la desconnexió del HAL 9000, el supercomputador de la pel·lícula “2001 una odissea de l’espai”, que juntament amb l’episodi l’alba de la humanitat són els moments estel·lars del film.
La presentació del Jordi Sàbat, director del festival Vila?ensa, un pèl llarga i sobrecarregada de cites erudites, a parer meu. El monòleg de la Jordina Biosca sobre el llibre, genial. La conversa entre el JM Ganyet i el Ramon López de Mántaras, no tan fluïda ni dinàmica com hagués estat aconsellable. Ara bé, tot plegat interessant.
El tema, de rabiosa actualitat i d'interès màxim. Unes quantes preguntes. I tota pregunta es mereix una resposta, oi?
¿Viurem dins dels somnis de la IA?
¿La IA pot ser intel·ligent de debò sense un cos amb el qual pugui interactuar i aprendre del món físic?
¿Són compatibles la IA i els drets humans?
¿Estem condemnats pels algoritmes?
¿És aconsellable parlar amb l’holograma d’una persona morta?
¿Els algoritmes arribaran a saber què vol el client abans que aquesta persona ho sàpiga?
¿La democràcia mor al núvol?
Si els animals tenen drets, haurien de tenir-ne també els robots?
¿Fins a quin punt Asimov tenia raó amb la seva llei zero (1985): un robot no farà mai mal a la humanitat o, per inacció, permetrà que la humanitat pateixi cap mal”?
¿La IA ja és a hores d’ara la pitjor arma electoral?
¿La IA ens deixarà sense feina?
¿Serem capaços de gestionar els perills i benefici de la IA?
Noam Chomsky creu que tots aquests programes d’IA estan estancats en una fase prehumana o no humana de l’evolució cognitiva i que són incapaços de distingir el que és possible del que és impossible. Tenim doncs motius de preocupació i d’optimisme alhora. Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada