Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

6 d’octubre del 2024

Va de castells… i de govindes

Podeu veure l'últim documental fet a Kosmos Studios. Rodat en anglès, mostra la visió d'un londinenc sobre l'últim Concurs de Castells de Tarragona. 'Al Cim - Catalan towers'.
El documental segueix, des de dins i en exclusiva, l'edició del 2022 del Concurs de Tarragona, l'esdeveniment que se celebra cada dos anys i és el més important del món casteller. Totes les colles esperen fer la millor actuació, però només una pot guanyar i coronar-se campiona. https://3cat.cat/3cat/al-cim/video/6301881/
La tradició d'enfilar-se uns damunt dels altres no és exclusiva de Catalunya. En altres països a milers de quilòmetres d'aquí també compten amb altres expressions de construccions humanes de gran consideració. Algunes les trobem a l'índia, al Marroc i a Tailàndia.
Dels que en tenim més coneixement a casa nostra són els govindes, a l'Índia. Les construccions govindes es basteixen a partir de diferents bases, equiparables als folres, manilles i puntals dels castells, i a dalt de tot s'hi desplega un pilar. Són construccions que, a més, sorprenen per la rapidesa amb què les completen.
Les principals colles –anomenades pathak– estan formades exclusivament per homes. Per contra, també hi ha colles exclusivament femenines. Per altra banda, el percentatge de caigudes dels govindes és molt superior que en els castells. Una peculiaritat, per tant, és que en algunes places l'enxaneta va lligat amb una corda.
Ho llegeixo a la premsa castellera digital: amb motiu de la seva gira a Catalunya: els govindes han creat la primera colla mixta, un fet realment revolucionari en la seva activitat. Ara són a Vilafranca del Penedès convidats pels Castellers de Vilafranca. És la quarta vegada que visiten Catalunya.
Els Castellers de Vilafranca van viatjar a Bombai el 2011, on a més de realitzar-hi la millor actuació internacional amb el 3de9f, el 4de8 amb l’agulla, la torre de 8 amb folre i el pilar de 5, van establir uns forts lligams amb membres de diverses colles de govindes.
Els de Cal Figarot no descarten poder tornar algun any a aixecar els seus castells a l’Índia.
Força ,equilibri, valor i seny… sigui on sigui!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú