Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

24 de juliol del 2014

Llibert Ferri, Vilafranca - Barcelona

Les terrasses, a l'estiu, són l'escenari perfecte. Punt de trobada, de contemplació, d'esbarjo... Encara que l'estiu no sigui especialment calorós.

Les tertúlies a la Terrassa de Vinseum organitzades per La Cultural, Vinseum i Ràdio Vilafranca han estat una bona proposta estival.

Els dimecres, a 1/4 de 9 de la tarda - vespre, a la terrassa  del 1r pis de Vinseum, en Pere Tapias, l'Arcadi Alibés i en Llibert Ferri ens han presentat els seus darrers llibres.
En un ambient relaxat i gens acalorat, rematat amb uns formatges i uns vins penedesencs, que tot ajuda.

Ahir 23 de juliol Llibert Ferri -"Llibert Ferri TV3 Moscou", recordeu- ens va presentar, a la trentena de persones assistents, Viatge a Moscou (Ara Llibres, 2014), un llibre on ens explica com va conèixer a Moscou l'any 1993, l'Alioxa un nen de 10 anys el qual va adoptar com a fill.

Llibert Ferri va ser testimoni de la caiguda del mur de Berlin, l'esfondrament del bloc comunista europeu, la desintegració de la URSS i la transició d'aquests països a un capitalisme salvatge controlat pels oligarques autoritaris com Putin.
Entre 1987 i 2007 Ferri va ser corresponsal de TV3 a l'Europa central i oriental i a l'antiga Unió Soviètica, una experiència que ha traslladat a llibres com ara  Cròniques postsoviètiques o  Dies de roig i vermell.

En acabar, dedicatòries, firma de llibres i degustació de vi i formatges. Què preciós que és el traspàs de la tarda al capvespre, la modulació tènue de claror i foscor de quarts de 10...

Com que resulta que teníem gana i el Llibert havia fet un dinar frugal, vam fer unes coques variades a cal Ramon, a la plaça de la Verdura. En petit comitè: l'Anna Llovera, l'Elvira Mestres, l'Anna Girona, en Llibert Ferri i un servidor. 
Sopar lleuger i amable on el vam bombardejar a preguntes sobre la seva experiència com a corresponsal.

Amb tot això va perdre el darrer tren cap a BCN. Com que estic de vacances i no em fa res conduir, el vaig acompanyar a casa seva, al costat de l'Arc del Triomf. Entrar i sortir de la capital a la mitjanit és un passeig.  
Una hora i mitja addicional de conversa. Vam acabar de repassar els temes de política catalana... i també del món mundial, que quan t'hi poses la cosa ja no té aturador. 

Em comenta que està preparant un altre llibre en clau catalana. Esperem que ens el pugui presentar, a Vilafranca, el 2015.

És curiós com és amb el frec a frec, amb el contacte directe amb les persones, que perfiles i dimensiones realment la seva personalitat. Hem passat una bona estona i hem fet coneixença mútua.

A la 1 de la matinada arribo a Vila. Avui ja no podré seguir la consigna d'anar a dormir el mateix di que em llevo. En qualsevol cas, ha valgut la pena. Ha estat una tarda - vespre -nit ben agradable. 

Roderic Villalba  Vilafranca -  Barcelona  
(Que no és el mateix que "Llibert Ferri TV3 Moscou")

(un taxista accidental, de fet)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada