Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

2 de setembre del 2014

Papers personals

Recordo un documental, un Sense ficció de TV3: Papers personals. El programa presenta una tradició singular que es va estendre per Catalunya entre els segles XVII i XVIII: els dietaris que escrivien els pagesos i gent culta per explicar la vida als masos.

Llegeixo a Sortir d'una terrible ignorància, Imma Merino, el punt Avui 12.01.2014, que a començament de 2014 s'ha posat en marxa a França el projecte Raconter la vie -explicar la vida- que convida els ciutadans a relatar la pròpia vida a través d'una xarxa social. Es tracta d'explicar la vida per fer una novel·la vertadera de la societat actual
El projecte, impulsat per l'historiador Pierre Rosanvallon demana textos amb una escriptura conscient. No busquen un jo entotsolat sinó que se senti lligat a les circumstàncies socials i històriques.
Serà encara millor si, com es preveu, a partir del relats recollits s'organitzen lectures, trobades, debats. I sobretot és important, citant l'historiador Jules Michelet, sortir de la terrible ignorància que tenim els uns dels altres.
Com diu l'Imma Merino, no estaria gens malament que l'imitéssim. També ens convindria dur-lo endavant per combatre una terrible ignorància i generar uns nous moviments socials.

Deia Hans Kung que quan un escriu unes memòries, s'allibera
La Marguerite Yourcenar afirmava que si ja és difícil viure, encara és més penós explicar la nostra vida.

Com sempre, no és només important el fet d'escriure, sinó també de llegir-ho.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada