Vicent Partal ens recorda que l'exemple de vides com la de Mario Vargas Llosa ens encara a tots a una evidència indiscutible: l'art no necessàriament ens fa més bones persones. (Vargas Llosa, aquest reaccionari que escrivia bé. Vilaweb 15/4/2025).
La paradoxa és tan vella com la literatura mateixa: com pot un esperit sensible contenir simultàniament dins el seu cervell idees tan reaccionàries i violentes com les que professava Vargas Llosa?
Cal encarar-se a una evidència indiscutible: l’art no necessàriament ens fa més bones persones.
Un escriptor que comença la seva vida pública com un fervorós revolucionari comunista i l’acaba com l’adalil batallador del neoliberalisme més reaccionari i socialment destructiu. Un home que de jove adora el Tirant i el popularitza per tot el món i de vell esdevé un obsés contra el català, supremacista espanyol com cap altre, violent i irascible contra la llengua de Joanot Martorell.
A l’època d'estudiant em van fer llegir La ciudad y los perros que suposo que d’alguna manera em deuria ajudar a soportar el mal tràngol del servei militar. No he llegit cap altra obra seva, ni ho faré ara a mode d’homenatge.
Qualsevol comparativa amb Gabriel García Márquez li resulta clarament desfavorable, i no només literàriament parlant, que també, sinó també des d’un punt de vista humanista, de trajectòria vital i de justícia social.
Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las!
Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari si ho consieres oportú