Benvingut/da al meu espai web. Hi trobaràs una mica de tot, com a les cases de pagès. No és la meva pretensió aportar llum a la foscor, ni oferir una experiència immersiva, ai las! Jubilat l’estiu de 2022, no tinc horari fixe; obro i tanco quan puc. Camino per la vida sense fer gaire soroll. Vaig fent amb la certesa de saber que sóc viu i que, per tant, escric. "Per escriure alguna cosa, cal creure en alguna cosa. Cal conservar, almenys, una fe última, una darrera esperança". Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1951)

28 de març del 2025

IA

Ara fa un any el CCCB va dedicar una exposició a la intel·ligència artificial (IA). Molt interessant per cert, sobretot si tenim en consideració que som en un moment de desconcert ideològic generalitzat.
Sembla ser que la IA ja és un tema polític i hi ha països que han desenvolupat estratègies pròpies. La Xina sap que si lidera la IA liderarà el món i està invertint molts diners.
Enric González ho té clar (Sobre la humanitat, l'ètica i com sobreviure. ARA 16/2/2024).
Avui més de 5.000 milions de persones fan servir internet. El 99% de la informació (incloent-hi el que fa referència al seu compte corrent bancari) transita per internet. El món és inconcebible sense internet.
Ha estat un canvi ràpid. El primer smartphone, l'iPhone, va aparèixer el 2007. Avui gairebé tots en tenim un.
Ara feu-vos a la idea que aquest canvi, el d'internet, va ser lentíssim comparat amb el pròxim. I, en comparació amb el pròxim, no va canviar gran cosa.
Parlo de la intel·ligència artificial. Hi ha qui confon aquesta revolució tecnològica amb eines com ChatGPT, un simple xatbot (en realitat no tan simple, perquè en la seva creació hi van participar tipus com Bill Gates i Elon Musk) que manega bé el llenguatge i ajuda en certes tasques. Aquest xatbot és capaç d'escriure articles sintàcticament decents, però equival a internet el 1994: un balbuceig.
En essència, la intel·ligència artificial és una màquina capaç d'aprendre-ho tot. En cinc anys, deu com a màxim, haurà canviat el món. Serà el millor advocat, el millor periodista, el millor metge, etcètera. I sabrà com sobreviure. Penseu en el Hal 2000 de 2001, una odissea de l'espai, però a sac. No només s'acabarà amb molts oficis i professions: si se li permet un desenvolupament orgànic, s'acabarà, per lògica, amb individus tan estúpids com nosaltres.
No em creguin a mi. Llegeixin per exemple “La ola que viene”, de Mustafa Suleyman. Suleyman implora que s'estableixin límits universals a la IA i que s'utilitzi de forma ètica, perquè si no, després d'uns anys d'avenços meravellosos en medicina i molts altres camps (les màquines dirigiran els serveis públics i les empreses, podran crear, o no, virus terrorífics, fabricaran òrgans o éssers vius diferents combinant les lletres que componen l'ADN), arribarà la catàstrofe.
Aquí tornem al principi, a l'ètica col·lectiva. ¿Serem capaços d'establir límits a una tecnologia omnipresent i omnipotent? ¿Serem capaços de fer-la servir per al bé i no per al mal? Suleyman diu que la IA planteja una “amenaça existencial”. I resulta convincent.
La IA ha piratejat el sistema operatiu humà? Bona pregunta de Yuval Noah Harari, historiador, autor de 'Sàpiens', 'Homo Deus' i 'Imparables', que creu que la intel·ligència artificial pot ser una amenaça per a la civilització humana.A tall de prova faig una primera incursió en el maneig del ChatGPT Li demano informació sobre els aspectes més importants del pensament polític de Maquiavel i la resposta que em dóna és sintètica, essencial, de lectura fàcil i definitiva. El text general és bo. Si un simple xatbot és capaç de generar aquest text, fins a on pot arribar la IA? https://chatgpt.com/share/67e5a7e0-0a78-8009-8968-c1feb4a89e0c

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari si ho consieres oportú